Vitaminer og mineraler
Det finnes en lang rekke med vitaminer og mineraler i fisk og skalldyr. Nedenfor kan du lese om de vitaminer og mineraler, som har størst betydning i forbindelse med inntak av fisk og skalldyr.
Protein
som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler. Protein finnes særlig i reker og laks.
D-vitamin
som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet. D-vitamin finnes særlig i fet fisk som for eksempel laks, sild og makrell samt i torskerogn og torskelever.
Vitamin B12
som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
Jod
som inngår i hormoner i skjoldbruskkjertelen, som regulerer kroppens stoffskifte. Jod finnes bl.a. i fisk, vann og melk. Alt bord og brødsalt er i dag tilsatt jod.
Selen
som er et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen. Selen har betydning for kroppens immunforsvar. Selen finnes særlig i fisk, skalldyr og innmat.

Sunt omega- 3 fett
Omega-3 fettsyrer, som også kalles N-3 fettsyrer, er sunne fettsyrer, som særlig finnes i fet fisk. Omega-3 fettsyrer er livsnødvendige for oss mennesker, og skal derfor være tilstede i små mengder i vårt kosthold.
En god måte å sikre at du får den anbefalte mengden sunne omega-3 fettsyrer er at du spiser fisk 2 ganger i uken som hovedmåltid.
Omega-3 fettsyrer er livsviktig for barn og fosterets utvikling. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA er livsviktige byggesteiner for kroppen, og svært viktig for hjernens funksjonalitet og utvikling. Forskning viser at omega-3 gir kraftige forbedringer i konsentrasjon og atferd hos barn. Noen dokumenterte effekter er økte leseferdigheter, bedring i en rekke helseproblemer som astma og eksem, samt høyere score på intelligenstester.